Plinacro na 7. energetskom summitu u Splitu

Dana 19. listopada 2011. godine u Splitu je, u sklopu 16. međunarodnog sajma SASO, rukovoditelj Plinacrove Službe strateškog razvoja i planiranja Vladimir Đurović održao izlaganje pod nazivom „Plinski transportni sustav – novi energetski i gospodarski potencijal Dalmacije“. U svom izlaganju V. Đurović je, između ostaloga, istaknuo kako je Plinacrova provedba Plana razvoja, izgradnje i modernizacije plinskoga transportnog sustava Republike Hrvatske, najveći projekt ulaganja u plinsku energetsku infrastrukturu na ovim prostorima. Naime, do 2007. godine Plinacro je u razvoj plinskoga transportnog sustava Republike Hrvatske uložio 210 mil. eura, a do kraja 2014. uložit će još 370 mil. eura kako bi u konačnici bilo izgrađeno 2.775 km magistralnih plinovoda, čime će najveći dio područja naše zemlje biti pokriven visokotlačnim plinskim transportnim sustavom. To će omogućiti transport 1.200.000 m³ plina na sat, odnosno 5,5 mlrd. m3 plina na godišnjoj razini te u cijelosti zadovoljiti potrebe za dobavu i potrošnju prirodnog plina najvećem dijelu postojećih i budućih potrošača u Republici Hrvatskoj. Posebice je pritom istaknuta važnost izgradnje plinovodnog sustava Like i Dalmacije koja je u završnoj fazi. Okosnica tog sustava je magistralni plinovod Bosiljevo−Split duljine 292 km, promjera 500 milimetara i radnog tlaka od 75 bar, čija je trasa podijeljena na četiri dionice od kojih su prve tri već završene i puštene u rad, dok će posljednja, od Benkovca do Splita, u duljini od 90 km biti završena sredinom 2012. godine.
Time je tvrtka Plinacro uspješno i u zadanim rokovima stvorila sve preduvjete da se – odmah nakon izgradnje distributivne mreže plinovoda – stanovništvu i gospodarstvu Dalmacije omogući opskrba prirodnim plinom, kvalitetnim i ekološki prihvatljivim energentom koji će zasigurno omogućiti dodatni zamah razvoju turizma i industrije ovog područja.
 Ovogodišnji, sedmi po redu Energetski summit u Splitu održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Republike Hrvatske, a njegovi suorganizatori bili su Splitsko-dalmatinska županija, Hrvatska gospodarska komora – ŽK Split te Hrvatska komora inženjera strojarstva. Uz Plinacrova predstavnika dipl. ing. Vladimira Đurovića, u sklopu 7. energetskog summita zanimljiva su predavanja održali i dipl. ing. Ranko Vujčić – pomoćnik pročelnika upravnog odbora za gospodarstvo, razvitak i europske integracije Splitsko-dalmatinske županije, mag. Evelyn Panis – direktorica tvrtke EVN Croatia Plin koja je nositelj koncesije za izgradnju distributivne mreže na području Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije, prof. dr. sc. Miljenko Šunić – predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin.