Održana konferencija „Nova energetska strategija i održivo financiranje“

U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) u petak 14. lipnja održana je konferencija „Nova energetska strategija i održivo financiranje“, na kojoj su, kroz panel raspravu, nacrt prijedloga nove Strategije energetskog razvoja RH do 2030. s pogledom na 2050. predstavili  članovi Povjerenstva za njezinu izradu.

Uz Domagoja Validžića pomoćnika ministra zaštite okoliša i energetike, u raspravi su sudjelovali još Barbara Dorić, direktorica LNG Hrvatske i zamjenica predsjednika Povjerenstva, Gordana Sekulić, rukovoditeljica Službe razvoja i planiranja JANAF-a, Ivana Andročec iz Sektora za strategiju i razvoj HEP-a te, kao predstavnik Plinacra, doc. dr. sc. Darko Pavlović, savjetnik predsjednika Uprave.



U Raspravi o Nacrtu prijedloga Strategije, Pavlović je posebno naglasio da mu nije cilj zagovaranje korištenje plina preko drugih energenata, nego pokušati analizirati i prikazati okolnosti u kojima bi plin mogao imati dugoročniju budućnost u procesima dekarbonizacije energetske bilance.

Istaknuo je da Strategiju treba promatrati u dva vremenska segmenta - do 2030 kao planirani smjer razvoja Republike Hrvatske, a nakon toga, do 2050., kao željenu viziju razvoja. Pri tome je posebno istaknuo da u ovom trenutku u  svijetu imamo dva međusobno neusklađena cilja. Prvi od njih je sve veća potreba za energijom u svijetu, a drugi činjenica da svijet želi čisti okoliš, pri čemu klimatske promjene dominiraju razvojem energetske politike često stvarajući dojam da će i nafta i plin uskoro biti eliminirani iz energetskog miksa. U tom kontekstu je istakao da će biti  potrebna značajna aktivnosti i sposobnost plinskog sektora da ispravi navedenu krizu percepcija o prirodnom plinu te da će u razdoblju predstojeće energetske tranzicije, a koja će neminovno trajati više desetljeća, prirodni plin biti, prije svega, vrlo važan resurs energetskog miksa u tranzicijskom periodu ka dekarboniziranoj budućnosti.

Zaključno je naglasio da pretpostavlja da će  za sljedeću Europsku komisiju energetska učinkovitost i dekarbonizacija plina bit jedni od glavnih pokretača energetske politike.