Plinacro na 8. Liderovoj konferenciji „Energetska budućnost Hrvatske“

U organizaciji poslovnog tjednika Lider 29. svibnja održana je 8. konferencija „Energetska budućnost Hrvatske“.

Nakon pozdravnih govora, uvodno izlaganje o aktualnim energetskim projektima, odnosno njihovim planovima i provedbi, održao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Naglasio je kako danas energetski sektor promatra kao ključni sektor budućeg razvoja Hrvatske te kako ministarstvo kojem je na čelu energetsku budućnost zemlje promišlja kao spoj iskorištavanja svih kapaciteta koje posjedujemo. „Realizacija LNG terminala na Krku bila je godinama ideja i tema rasprava, a danas je stvarnost. Odluka da se ide u izgradnju LNG terminala je bila promišljena i pokazati će se da je i strateški dobar potez“, rekao je te zaključio da energetska budućnost Hrvatske nije upitna.

U nastavku skupa održan je niz predavanja te dva panela. U prvom od njih pod nazivom „Kako uspješno vladati promjenama: sigurno zeleno i ekonomično“, kao predstavnik Plinacra, sudjelovao je Robert Bošnjak, rukovoditelj Službe strateškog razvoja. Ostali sudionici panela bili su Hrvoje Glavaš iz INA-e, Robert Krklec iz HEP Opskrbe, Zoran Miliša iz RWE Energije te Maja Pokrovac, predstavnica Održivih izvora energije Hrvatske.



Bošnjak je, odgovarajući na pitanje o predviđanjima o padu potrošnje nafte i plina rekao je kako se na svjetskoj razini u srednjoročnom razdoblju može očekivati rast potrošnje plina, dok je u Europi zadnjih 10-15 godina na smanjenje potrošnje plina primarno utjecala jeftina električna energija iz poticanih obnovljivih izvora energije, dok je na potrošnju ekološki puno nepovoljnijeg ugljena počela utjecati tek zadnjih oko 5 godina od kada se potrošnja plina oporavlja. Naglasio je da se u Hrvatskoj do 2030. može očekivati rast potrošnje prirodnog plina, dok je nakon toga predvidivo postupno smanjenje potrošnje za koje se Plinacro već priprema. Istaknuo je kako će se, pored tranzita plina iz LNG terminala na iskorištavanje čijeg potencijala će se u kratkom roku Plinacro usmjeriti, Plinacrov transportni sustav u duljem roku koristiti za transport dekarboniziranih plinova, koji danas još uvijek nemaju značajniju ulogu, te moguće i za transport CO2.

Osvrćući se na mogućnosti koje će pružiti izgradnja LNG terminala, čiju stratešku važnost je istaknuo i ministar Ćorić, naglasio je da Plinacro, kao mjeru za smanjenje emisija CO2, promovira korištenje ukapljenog prirodnog plina (LNG-a) u pomorskom i teretnom prometu. Kao dodatnu mjeru koju tvrtka promovira i vidi u budućnosti spomenuo je izgradnju tzv. „zelenih koridora“, odnosno promociju i dostupnost stlačenog prirodnog plina (CNG) na benzinskim postajama koje se nalaze uz postojeće plinske koridore.


Foto: Dražen Lapić, Lider