Svečano otvoren 34. međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin u Opatiji

U organizaciji Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP), u Opatiji je danas svečano otvoren 34. međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin. Na toj najvećoj energetskoj konferenciji u ovom dijelu Europe više stotina domaćih i međunarodnih stručnjaka do petka 10. svibnja prezentirati će aktualnosti u plinskom sektoru Hrvatske i svijeta, odnosno upoznavati se s ključnim smjernicama njegova budućeg razvoja.

Na otvaranju konferencije, odnosno u njezinu uvodnom dijelu, u ime Plinacra okupljene je pozdravila Daria Krstičević, članica Uprave. Uvodno je naglasila činjenicu kako je Plinacro krenuo u novi veliki investicijski ciklus. Napomenula je kako su ključna ulaganja u ovoj godini ona u 28 milijuna eura vrijedan projekt izgradnje prve kompresorske stanice na hrvatskom plinskom transportnom sustavu, koja bi se do kraja ove godine trebala naći u redovnom radu, te u 32 milijuna eura vrijedan projekt izgradnje otpremnog plinovoda za LNG na pravcu Omišalj-Zlobin, u kojem će se s radovima krenuti krajem godine.



Naglasila je pri tome da, pored spomenutih kapitalnih projekata, Plinacro ne zaboravlja na svoju osnovnu zadaću – osiguranje svih preduvjeta za siguran i pouzdan transport plina u Republici Hrvatskoj. „U skladu s time, kontinuirano ulažemo u održavanje postojećeg sustava te njegovu rekonstrukciju i dogradnju. Tako smo u 2018. izgradili dva nova manja plinovoda, Kneginec-Varaždin i Omanovac-Daruvar. Oni će u rad biti pušteni nakon što se, po završetku ogrjevne sezone, izvrši prespoj na postojeći plinovodni sustav, što će osigurati povećanje transportnih kapaciteta kao i sigurnosti dobave prirodnog plina na području središnje Hrvatske. I u ovoj godini nastavljamo u istom ritmu. U ljeto nas čeka izgradnja plinovoda Donji Miholjac-Belišće i rekonstrukcija plinovoda Donji Miholjac-Osijek. Ukupna vrijednost te investicije je oko 102 milijuna kuna, a njihovom izgradnjom, odnosno rekonstrukcijom značajno se povećava sigurnost opskrbe plinom potrošača na tom području“, rekla je.

Podsjetila je i na činjenicu kako je Plinacro, pored uspjeha u izgradnji i modernizaciji transportnog sustava, iznimno uspješan i u povlačenju sredstava iz EU fondova. „Ukupan iznos bespovratnih sredstava iz EU fondova dosegao je razinu od nešto više od 24 milijuna eura, što Plinacro svrstava među najuspješnije tvrtke u pogledu povlačenja sredstava iz fondova EU. Svi naši ključni projekti su na listama projekata od zajedničkog interesa EU ili regije te se nadamo da će EU fondovi i u budućnosti biti dobrodošla pomoć u njihovoj realizaciji“, dodala je. 

Zaključno, naglasila je kako će, sagledavanjem digitalne, odnosno pametne energetske budućnosti, Plinacro u svojim daljnjim poslovnim aktivnostima slijediti modernizaciju ulaganjem u pametnu energetiku i nastojati ići ukorak s novim tehnologijama poput primjene blockchain tehnologije i korištenja dronova za nadzor plinovoda. „Primjena novih tehnoloških rješenja  i neprekidno obrazovanje zaposlenika te praktična primjena novih saznanja pokazuju kako je Plinacro i u poslovnom  i u tehnološkom smislu suvremena tvrtka“, zaključila je Krstičević.

U nastavku skupa održan je okrugli stol na temu aktualnog stanja i trendova u plinskom sektoru u kojem je, kao predstavnik Plinacra, sudjelovao doc.dr.sc. Darko Pavlović, savjetnik predsjednika Uprave. Pored njega, u raspravi su sudjelovali još i Igor Dekanić, profesor na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu, Antonija Glavaš (PPD), Tvrtko Perković (INA), Petar Sprčić (HEP) i Barbara Dorić (LNG Hrvatska).